o5M blogja

A blogom sok mindenről szól, igazából egy kategóriába sem tudnám besorolni. A belőlem ömlő gondolatok tárhelye ez. Ha érdekel az én látáspontom, vagy meg akarsz ismerni, akkor olvasd!

Linkblog

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Az előadók "hatalma", felelőssége

2010.04.03. 13:41 | o5M -> Bradács András | Szólj hozzá!

"Nem mondom, hogy meg fogom változtatni a világot,
de garantálom, hogy szikrát adok annak az agynak,
aki meg fogja változtatni a világot."

Tupac Amaru Shakur

Magyarországon - és a világon más országokban is - 2 nagy irányvétele van a zenéknek, de inkább a rap-nek. Van az úgynevezett mainstreem, és az underground. MO-n az undergroundból van több valószínűleg az ország "zene beállítottsága" és a pénzhiány miatt. Sokan keverik a dolgokat: ha underground arc vagy akkor real MC, ha mainstreem akkor fake. Nah most ez így nem igaz...

Lényegében szinte mindenki undergroundban kezdi. Nincs pénz hozzá, ha van, akkor is saját zsebből, vagy valamilyen támogatás által, a lényeg, hogy nem jelennek meg - elvileg - a médiában, vagy nem abban a médiában, ami széleskörű. A mainstreem élet akkortól kezdődik, amikor egy kiadó - ami aztán a nagyközönség elé viszi a művet - , vagy egyéb szerződik az emberrel, a kiadási és más jogokat szerződéstől függően megveszi. X pénzt fizet az előadónak a produkciói után, cserébe az előadónak olyan színvonalú dolgot kell produkálnia.

A gond itt kezdődik: a kiadó elvárja, hogy a pénzéért cserébe kasszasikeres dolgokat hozzon az ember, ami aztán még több pénzt tesz a kiadó zsebébe. Ha máshogy nem megy, akkor megszabja, hogy egy bizonyos témájú, - rossz esetben - bizonyos szövegű dalt kell előadnia a kis "sztárunknak". Ezek lehetnek néhány dal egy albumról, ha nagyon akasztani akarnak, akkor egy egész album. Innentől kezdve maga a "művész" van korlátozva: megszablyák neki, hogy mit mondjon, mit csináljon.

A másik rossz eset, amikor az előadó eleve tömegzenét készít. Az egy dolog, hogy a sikereit ez hozza meg. Nekem is jólesik néha Killakikitt-et vagy Siska-t hallgatnom olyan szövegekkel, amelyek drogról, pénzről, kurvázásról, stb. szól. Ezek amolyan idegnyugtató zenék, amikor már minden felkavarodik és ki kell adnia az embernek a gőzt.

De ha már ezek a zenék sikert hoznak meg, akkor érdemes a korongra olyan zenéket is feltenni ami valamilyen értelmes, jó irányt mutató tartalommal bír! Amikor az ember - legyen az a tömeg nagy része is - ezt a CD-t hallgatja, akkor önkéntelenül is, tudat alatt értelmezi a szövegek nagyrészét, majd később, - ha azt nem is veszi észre - akkor úgy is cselekszik. Sajnos a mai zeneiparban mind2 téren a semmitmondó, tré zenék vannak divatban. Sokaknak semmi értelme sincs.

Itt mutatkotik meg az előadók felelőssége: 100 zenéből 100 fog az emberekre úgy hatni, hogy a sablonos, mindennapi életet válasszák, azt amit a zenék tudat alatt beléjük programoznak. A hatalom a másik oldala a történetnek: egész néprétegeket lehet ezzel irányítani, mások, vagy egymás ellen fordítani őket.

Én személy szerint fontosnak tartom, hogy olyan zenék készüljenek a tömegtermékek mellé, amik ha nem is politikai tartalmúak, de akkor is próbálják meg az embereket a helyes életszínvonal és a felelősségteljes élet felé terelni. Igaz ez az undegroundra is, hiszen hazánkban ez az elterjedtebb - ismétlem: rap körben, bár rockban is látok nem egyet - és a mainstreemnek is, hiszen ők a fő irányadó réteg. A szó hatalom akármelyik stílusban is hallgatja azt az ember, a zene a mai propagandák legfőbb eszköze. Szóval vigyázni kell vele!

A bejegyzés trackback címe:

https://o5msblog.blog.hu/api/trackback/id/tr361891830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása